ErgoTherapy4Support

Ergotherapie

“Fietsen, aankleden, uit je bed komen, werken, sporten, eten maken, vrienden ontmoeten”. Je leven bestaat uit allerlei dagelijkse handelingen. Dagelijkse activiteiten die voor de een normaal zijn maar die voor mensen met lichamelijke, psychische klachten en of cognitieve klachten een grote uitdaging kunnen vormen. Ergotherapie heeft een praktische benadering en ondersteunt je bij het weer oppakken van je leven en het terug vinden van de regie, gericht op de voor jou waardevolle dagelijkse activiteiten. Daarnaast wordt mee gedacht om creatieve oplossingen te bedenken. 

Ergotherapie is een paramedisch beroep en / begeleidt jongeren, volwassen en ouderen met uiteenlopende medische (chronische) klachten of combinaties van klachten om het leven weer op te pakken.
Niet de aandoening staat centraal maar de gevolgen die u ervaart in het dagelijks leven.

Ergotherapy4support is een praktijk voor ergotherapeutische zorgverlening in Amsterdam Nieuw West. De praktijk ondersteunt tevens de fysiotherapiepraktijk A.H.Gerhardhuis en Geuzenhoed. Daarnaast zal de praktijk zich ook gaan richten op Hilversum en omgeving. U kunt telefonisch of per e-mail een afspraak maken met de ergotherapeut van Ergotherapy4support. De ergotherapeut behandelt u vnl. op de plaats waar de hulpvraag ligt. Dat wil zeggen dat ergotherapeuten aan huis behandelen of bijv. op het spreekuur.

Marleen van der Lee

“Ik ben vanaf 1989 werkzaam als ergotherapeut en sinds 2014 de praktijkhouder van Ergotherapy4support. Ik ben geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici en en de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland. 

Maatwerk vind ik belangrijk want ieders verhaal is anders. Mijn aanpak is persoonlijk, professioneel en inzichtgevend. “wat kun je wel en wat is wel haalbaar”? Het gaat om het versterken van mogelijkheden om een plezierig en betrokken leven te leiden. Mijn specialisaties zijn; ergotherapie bij chronische pijn en vermoeidheid, Long COVID, COPD, Neuro musculaire aandoeningen zoals MS, Parkinson, Niet Aangeboren Hersenletsel, kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers. Ik heb bovendien jarenlange ervaring met advisering van woonruimte aanpassingen en voorzieningen. 

Om mij te blijven ontwikkelen volg ik diverse bijscholingen en trainingen. Daarnaast neem ik deel aan het ergotherapeutisch netwerk Amsterdam en de casuïstiek groep in Amsterdam Nieuw West. Hierdoor kan ik rekening houden met actuele ontwikkelingen binnen de ergotherapie en zorgtechnologie. Ik houd van pionieren, werken aan groei, ontwikkeling en samenwerking om iets nieuws tot stand te brengen.

Specialisaties

Er kan specialistische ergotherapie geboden worden. Hieronder treft u een aantal voorbeelden:

Ergotherapie bij mensen met chronische pijn en vermoeidheid (b.v. Long Covid, burn-outklachten, Somatisch Onvoldoende begrepen Lichamelijke Klachten, fibromyalgie). Iedereen heeft wel eens gedurende een bepaalde periode pijnklachten. Iedereen is wel eens een tijd lang moe, zonder dat dit door slaap verbetert. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Wanneer het na enkele maanden echter nog steeds aanwezig is en ten koste gaat van de gewenste dagelijkse activiteiten zoals huishouden, werk, hobby’s of sociale activiteiten, zijn de klachten chronisch geworden. Het evenwicht, de balans in het lichaam en in het leven is zoek. Door een persoonlijke benadering worden mensen geholpen die in hun dagelijks leven zijn vastgelopen. De ergotherapeut probeert samen met u zicht te krijgen op de complexe puzzel van pijn en vermoeidheid zodat er weer plezier, voldoening en perspectief in het leven komt. Hierbij gaat het om gedragspatronen, gedachten en gevoelens, grenshantering, verkrijgen van dagritme en het maken van keuzes om energie te krijgen. 

Ergotherapie bij COPD Als u te maken heeft met de ziekte COPD wordt vnl. aandacht besteed aan het verminderen van de ziekte last in het dagelijks leven. Hoe kunt u met minder energie de dingen blijven doen die voor u belangrijk zijn. Hierbij wordt ook  aandacht besteedt aan uw lichaamshouding, welke handelingen zijn belastend en waarom, hoe kunt u omgaan met vermoeidheid, kunt u het tempo aanpassen, welke invloed hebben uw emoties en cognities op de ervaren klachten. Daarnaast kunnen aanpassingen en voorzieningen uitkomst bieden.

Neuro musculaire aandoeningen zoals MS, Parkinson. Met neuro musculaire aandoening kan het dagelijks leven topsport worden. Opstaan vanuit de stoel en omdraaien in bed gaan moeilijk, uw hemd dichtknopen duurt lang, tegen de tijd dat u uw eten in stukjes hebt gesneden is het eten koud, u kunt uw eigen handschrift steeds slechter lezen…. Als het dagelijks functioneren echt te moeilijk wordt, helpt een ergotherapeut u weer op weg. Veelal is het aanpassen van uw woning en de inzet van voorzieningen dan ook noodzakelijk.

Niet Aangeboren Hersenletsel is een begrip dat veel voorkomt. Hierbij kunt u denken aan een hersenbloeding, een herseninfarct of hersenletsel bij een ongeluk. Hierdoor kunt u zichtbare (b.v. verlamming), maar ook niet zichtbare gevolgen (b.v. moeite met plannen en organiseren, vermoeidheid, minder zien) van dit hersenletsel ervaren. Voorheen bekende situaties zijn ineens anders en worden ook beleefd als een grote verandering. De vraag kan dan zijn “hoe kan ik mijn dagelijks leven weer oppakken en hoe kan ik mijn activiteiten weer zelf uitvoeren?

Ergotherapie en obesitas.
Wanneer u kampt met ernstig overgewicht (obesitas) dan heeft dit impact op het kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals het kunnen opstaan uit een stoel, in en uit bed kunnen komen, sokken aan en uit trekken, zich kunnen verplaatsen etc. Misschien wordt u verzorgd door een thuiszorg medewerker en is de lichamelijke belasting hoog? Wat is er dan nodig aan hulpmiddelen, kennis en vaardigheden? Deze vraag proberen we samen met u en uw thuiszorgmedewerker zo goed mogelijk te beantwoorden. 

Ergotherapie voor kwetsbare ouderen en valpreventie. Wanneer u zich zorgen maakt om een kwetsbaar familielid. Heeft hij of zij problemen in de thuisomgeving of met het zinvol invullen van zijn of haar dag? Of maak u u zorgen als mantelzorger; hoe houd u de toenemende zorg goed vol? Maar ook voor u als  mantelzorger kan een ergotherapeut helpen, door met praktische oplossingen de mantelzorger te ontlasten.

Ergotherapie bij mensen met dementie en mantelzorgers. Zoals u bijna dagelijks in het nieuws hoort moeten ook mensen met dementie  steeds langer thuis wonen. Ook u als mantelzorger kun zich zorgen maken over uw partner, ouder, buurvrouw of vriend(in). Hoe kan hij of zij veilig thuis wonen? Wat kun u doen om gevaarlijke situaties te voorkomen? Hoe zorg u dat iemand met dementie zijn of haar zelfstandigheid zoveel mogelijk behoudt? De ergotherapeut van ergotherapy4support zal samen met u de uitdagingen van het thuis wonen in kaart te brengen en zoeken naar verbeteringen. Ergotherapy4support werkt tevens volgens de richtlijn EDOMAH (Ergotherapie bij de Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis).

Herkent u dit?

De 27-jarige Loïs vertelt: "Ik heb opnieuw moeten leren onderzoeken wat ik wel en niet aankan". Door het coronavirus hebben ergotherapeuten er een nieuwe groep cliënten bij gekregen. Waar lopen mensen met Covid-19 tegenaan en wat kan ergotherapie voor hen betekenen?

“Het huis poetsen, werken op de laptop of een muurtje schilderen”. De artrose aan haar handen belemmert Marijke (60) bij het uitvoeren van dit soort taken. En dat terwijl ze zelfstandigheid erg belangrijk vindt nadat haar man vorig jaar plots overleed. Met een paar ogenschijnlijk eenvoudige aanpassingen en adviezen ligt zelfstandigheid weer binnen handbereik.

Remon heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Het beste advies dat Remon ooit van haar ergotherapeut kreeg? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. "Ik houd van dieren, dat is altijd al zo geweest", vertelt hij. ‘Ik reed vroeger paard en had honden. Nadat mijn laatste hond overleed, begon ik me down te voelen. Ik was vaker ziek dan normaal. Samen met de ergotherapeut kwamen we op het idee om de mogelijkheden van een hulphond te onderzoeken. 

"Vallen is vaak een gevolg van het gebrek aan balans in voeding, voldoende beweging en het al dan niet veilig maken van de woning", legt ergotherapeut Marleen van der Lee uit. "Iemand valt bijvoorbeeld omdat het evenwicht is verstoord of omdat hij geen goed zicht heeft. Je kunt vallen voorkomen door te letten op simpele dingen, zoals het aanbrengen van extra steunpunten in de routes thuis".

Werkwijze

U kunt telefonisch of per e-mail een afspraak maken met de ergotherapeut van Ergotherapy4support. De afspraken worden zoveel mogelijk in uw eigen woonomgeving gemaakt. In uw eigen woon omgeving ervaart u immers het leven. Na een kennismakingsgesprek gaat u met de ergotherapeut aan de slag. Dagelijkse handelingen kunnen getraind of op een andere manier worden uitgevoerd, eventueel met een hulpmiddel of voorziening. We zoeken naar praktische oplossingen.

U kunt ook naar het spreekuur komen. Vaak gaat het hierbij om begeleiding/ coaching  bij de omgang met long Covid klachten en/of burn out problematiek.  
De ergotherapeut biedt ook support bij het proces van de aanvraag tot levering van hulpmiddelen, voorzieningen, woonruimte aanpassingen of aanpassingen op de werkplek.

Vergoedingen

Ergotherapie valt onder de basisverzekering. Dit houdt in dat u voor 10 uur per jaar verzekerd bent. Let op, ergotherapie valt onder het eigen risico. Raadpleeg uw zorgverzekering voor meer informatie en vergoedingen. Enkele zorgverzekeringen bieden extra uren in het aanvullend pakket. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis

U kunt met een verwijsbrief van uw huisarts bij ergotherapy4support terecht. Het is mogelijk om ook zonder verwijsbrief van de huisarts of specialist een afspraak te maken met de ergotherapeut. Zij zal een korte screening bij u afnemen om te beoordelen of zij de geschikte therapeut voor uw hulpvraag is. Voor een enkele verzekering is het niet mogelijk middels DTE (Directe Toegankelijkheid Ergotherapie) te starten. Check hiervoor de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Cliënt doorverwijzen

Wanneer u een cliënt wilt verwijzen naar onze praktijk kunt u dit op de volgende manieren doen:

Via het verwijsformulier

Email via Zorgmail: verzend een (beveiligde) e-mail naar ergotherapy4support@ringamsterdam.nl.
Bovenstaand email adres kunt u alleen gebruiken vanuit en in uw eigen zorgmail account.

Verzend een beveiligde app via Siilo messenger app om vertrouwelijke gegevens uit te wisselen en te beschermen.

Let op: wanneer de verwijzing door ons is ontvangen krijgt u altijd een bericht ter bevestiging. Indien u dit bericht niet heeft ontvangen neem dan even contact op met de praktijk. Wanneer wij de verwijzing ontvangen hebben zal er binnen 3 werkdagen contact met de cliënt worden opgenomen om een afspraak te plannen.

Contact opnemen of afspraak maken?

Contact